fredag 14. juni 2013

Ferdsel i vinterfjellet


Søndag den 27. Februar tok vi turen til Breistølen på Hemsedals fjellet hvor den 6 dager lange turen skulle starte. Ifra breistølen gikk vi på ski  sørover mot Ski trekket i Hemsedal. Vi gikk ca 1 mil hver dag, i grupper, men også samlet i perioder.


Foto: Kim Paulsen Schjelderup


Hovedfokus på denne turen var å orientere i grupper i det været fjellet hadde å by på. I og med at jeg har nevnt hvordan man tar ut kompasskursen og krysspeiler i tidligere innlegg vil det ikke bli nevnt her.

Den tredje dagen hadde var det en av elevene som ble utsatt for frostbitt og derfor vil jeg velge å skrive litt om hva som skjer på det utsatte området og hva du bør gjøre om du eller noen i gruppa de blir utsatt for frostbit og forfrysninger.

Frostbitt er en lokal forfrysning man for om huden blit utsatt for lave tempraturer over lengre tid. Det som skjer er at hud og underliggende vev blir skadet. De mest utsatte områdene er nesa, kinn, ørene, hendene og føttene.



Man har i hovedsak 2 forskjellige grader av frostbitt. du har overfladisk forfrysning hvor  det kun er det ytterste laget som er skadet. Dette hud-laget kan skalle av og det vil bli dannet et sår.
Du har også dyp forfrysning hvor frostskaden har trengt seg igjennom alle hudlag. Dette er en litt verre tilstand hvor huden har blitt hvit eller voks-gul med grå, blå skygger. Samtidig er området veldig hardt og ta på og er helt følelseløst.





blir du utsatt for dette er det er det viktig at du kommer deg inn i varmen. Søk ly! Aldri gni på det utsatte området eller hold det over strålevarme som fra varmeovn eller bål/peis. Bruk vann på ca 38-41 Celcius for å varme det opp og ring etter hjelp.

Referanse:
http://nhi.no/forside/forstehjelp/varme-kuldeskader/forfrysning-11074.html?page=3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar